Kontakt broj: (+387) 36 862 235 - Email: skola.crnici@gmail.com

Izlet učenika predmetne i razredne nastave

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Školski izlet u Sarajevo

Dana, 5. svibnja 2023. god. učenici naše škole od 2. do 8. razreda su posjetili glavni grad naše države.

U ranim jutarnjim satima smo krenuli udobnim autobusima do Sarajeva uz povremena zaustavljanja. Po dolasku je jedan dio učenika posjetio Vrelo Bosne koje se nalazi ispod planine Igman. Izvor je rijeke Bosne, i jedan od najpoznatijih Spomenika prirode u Bosni i Hercegovini. Nalazi se na periferiji Sarajeva, pored Ilidže. Danas je Vrelo Bosne poznata turistička atrakcija za strane turiste, ali i za obližnje posjetitelje koji žele uživati u prirodi. Sastoji se od više malih otočiča povezanih mostovima preko brojnih manjih potoka. Mnoge životinje se također nalaze u parku, poput patki i labudova. Tu su također druge zanimljivosti u parku, poput fijakera, mjesta za izlet i restorana.

Stariji učenici su otišli u obilazak stare jezgre Grada , u tzv. Baščaršiju.

Baščaršija je stara sarajevska čaršija, naselje te povijesni i kulturni centar grada. Izgrađena je u 15. stoljeću. Nalazi se na sjevernoj obali rijeke Miljacke. Na Baščaršiji se nalazi nekoliko važnih povijesnih objekata i danas predstavlja glavnu turističku atrakciju grada Sarajeva. Zbog velikog požara u 19. vijeku, današnja Baščaršija je dvostruko manja nego što je nekad bila. Šetajući starom jezgrom vidjeli smo i rimokatoličku  Katedralu Srca Isusova sagrađenu 1889. godine.

Nakon kraće stanke za ručak, izlet smo nastavili posjetom Muzeju optičkih  iluzija gdje smo bar na kratko ušli i otkrili svijet iluzije i moć obmane, svijet koji prkosi objektivnoj stvarnosti, koji obmanjuje naša čula i igra se s našom percepcijom. Učenici su naučili nove načine na koje naše čulo vida može biti prevareno uz  zidne iluzije ispraćene tekstualnim opisima koji nas neće samo ostaviti radoznalima, nego će nas ispratiti u oduševljenju i zaintrigiranosti. Poigrali smo se sa eksponatima koji trebaju naš pokret ili dodir naše ruke kako bi nam otkili svoju iluziju i moć obmane.

Prije povratka kući svratili smo još u Zoološki vrt. Različiti hortikulturni sadržaji, bogata flora i fauna, kao i rekviziti za dječju igru i zabavu, samo su mali broj atributa koji opisuju rekreaciono-zabavni centar „Pionirska dolina“ i ZOO vrt u kojem su uživali naši učenici.  

 

Kontakt info

Osnovna škola ''Crnići''

Crnići b.b. 88367 Crnići

Tel./Fax : 036/862-235

E-mail :

skola.crnici@gmail.com

Školske Novine

Pretraživanje