Kontakt broj: (+387) 36 862 235 - Email: skola.crnici@gmail.com

  • slide_skola
  • slider html
  • slide_skola_2
  • slide_skola_3
  • slide_skola_4
  • slide_skola_5
css image gallery by G & S v8.0

Kako pripremiti dijete za prve školske dane

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Roditeljska pomoć u predškolskim danima vrlo je značajna za dijete. Roditelji, kao prvi učitelji, kroz svakodnevne aktivnosti najviše mogu pomoći i u pripremi za prve..

školske dane. Kroz različite igre dijete je moguće kvalitetno pripremiti na učenje, čitanje i pisanje koje ga očekuje u školi. U trenutku kada dijete postaje školarac potrebno je izuzetno mnogo truda kako bi se razvili svi psihički procesi potrebni da bi dijete naučilo napisati najjednostavniju riječ.

Na primjer, da bi napisalo riječ mama, mora ju odvojiti od ostalih mentalnih sadržaja, privremeno ga pohraniti u kratkoročno pamćenje, uključiti pažnju, analizirati glasovni sadržaj riječi, prepoznati ispravne glasove, razlikovati ih od drugih sličnih glasova, uočiti redoslijed glasova u riječi te tada može svaki glas pretvoriti u slovo. Da bi riječ bila čitko napisana potrebna je motorička zrelost prstiju dominantne ruke i dobra vizualno motorička koordinacija - koordinacija „oko-ruka“…  tek kada se svi ovi procesi usklade na papiru se pojavljuje željena riječ.

Kako kroz igru potaknuti razvoj spomenutih psihičkih procesa?

Prepričavanjem priča, odgovaranjem na pitanja, zaključivanjem, igrama poput memory-a te „Upamti pa nađi“ ili „Što se promijenilo?“ dijete vježba pamćenje. Isto tako, učenjem brojalica i pjesmica pamćenje postaje sve bolje.

Kada su koncentracija i pažnja u pitanju, dobra vijest je da se one mogu uvježbavati npr. razvrstavanjem sitnih predmeta, prebacivanjem i slaganjem kockica, slaganjem puzzla, izrađivanjem ogrlica, vježbama poput Pronađi razliku, Slijedi smjer ili igrama u kojima treba pronaći određeni lik, razdvojiti crvene loptice od crnih, crtanjem sitnijih predmeta, bojanjem unutar linija i sl. Takvim igrama (koje se najčešće mogu naći u dječjim časopisima) vježba se koncentracija koja će se s vremenom povećavati, a dijetetu omogućiti aktivno praćenje nastave u školi.

Igrama poput razdvajanja riječi na slogove, slovkanja riječi, pogađanja riječi na određeno slovo ili kojim slovom završava određena riječ i slično najbolje ćete uvježbati analizu glasovnog sadržaja riječi koja čini temelj za čitanje i pisanje.

Izrađujući slova od gline, tijesta ili papira te slaganjem slova od drveta, plastike, kao i igranjem s modernim igračkama koje pritiskom na određeno slovo „kažu“ glas dijete može naučiti prepoznavati glasove i povezivati ih s određenim znakovima.

Kroz igre razlikovanja likova i predmeta prema obliku i položaju u prostoru, različite igre u kojima se određuju prostorni odnosi (što je ispred, iza, slijeva, zdesna?) te igrama poput Koje slovo nedostaje?, Dovrši slijed likova ili Nacrtaj cvijetić ispod drveta dijete će se zabaviti, a ujedno vježbati orijentaciju koja će mu kasnije u školskim klupama pomoći pri prepoznavanju pravilnog redoslijeda slova u riječi.

Potičite malog umjetnika da kroz crtanje kućica, sunca i oblaka povlači ravne i valovite crte, krugove, trokute, da boja, izrađuje skulpture od gline, plastelina, tijesta kako bi vježbao vizualno motoričku koordinaciju. Također, za opću koordinaciju ruku, pustite mu muziku da pleše, gimnasticira, a vikendom zajedno odigrajte košarku ili odbojku.

Jeste li primijetili da se radi o samo igrama? Predškolsko dijete ne smije biti opterećeno učenjem, njegov posao je igra, a naš je posao da kroz tu igru neprimjetno uči!

Kontakt info

Osnovna škola ''Crnići''

Crnići b.b. 88367 Crnići

Tel./Fax : 036/862-235

E-mail :

skola.crnici@gmail.com

Školske Novine