Ispiši ovu stranicu

Predavanje na temu kockanja

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

                                               „Postoji jedan najbolji način bacanja kockica, bacite ih što dalje od sebe“

                                                                                                                                             (Nepoznat autor)

 

                 Problem ovisnosti o kockanju kod nas u Hercegovini, ali i u cijeloj BiH  je nevjerojatno velik,  a mi kao društvo, nismo dovoljno toga svjesni. Prema podacima Porezne uprave u prošloj su godini građani Federacije u kladionicama potrošili gotovo milijardu i šest stotina milijuna konvertibilnih maraka. Ono što je također zabrinjavajuće je da se procjenjuje da u Bosni i Hercegovini ima oko 50.000 patoloških kockara.

Kako bi na vrijeme osvijestili ovaj problem i educirali naše učenike dana 5.12.2022. godine održano je predavanje za učenike i učitelje predmetne nastave naše škole na temu „Ovisnost o kockanju i igrama na sreću“. Predavanje je održao psiholog  dr.sc. Marko Romić iz Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja Mostar i voditelj kluba liječenih ovisnika o kocki „Klok“.  

Na početku je učenica IX.b. r. Lana Prce pozdravila našeg gosta i u ime svih nas poželila mu dobrodošlicu. Nakon toga su učenici dramske sekcije pod vodstvom nastavnice hrvatskog jezika Ljubice Goluža  izveli igrokaz „Kladionica nije izbor“ autorice Cvije Goluža.

Prof. Romić je kroz predavanje učenike upoznao s nekoliko primjera patoloških kockara iz vlastite prakse i problemima koje kockanje nosi sa sobom, a na predavanju su učenici imali priliku pogledati i video prilog sa svjedočanstvima liječenih ovisnika. Na kraju su imali priliku postavljati pitanja.  Učenici su mogli uvidjeti koliku opasnost po pojedinca, obitelj i društvo predstavlja ovakav oblik ovisnosti i vjerujemo  da su naučili da je najbolje „kocku baciti“ što dalje od sebe!