Ispiši ovu stranicu

Dan mira u našoj školi

Ocijeni sadržaj
(1 Glas)

„Kako bismo vratili mir, ne trebaju nam oružje i bombe. Trebaju nam ljubav i suosjećanje.“

                                                                                                               (Sv.Majka Terezija)

 

Na raznolik i zanimljiv način u našoj školi smo obilježili  važan  datuma, a to je 21. rujna, Međunarodni dan mira.

Međunarodni dan mira obilježava se 21. rujna svake godine. Utemeljila ga je Opća skupština Ujedinjenih naroda 1981. godine u svrhu obilježavanja i jačanja ideala mira među svim narodima i državama, a Rezolucijom Ujedinjenih naroda iz 2001. određen je danom nenasilja i prekida neprijateljstava na svjetskoj razini.

Učenici IX.-ih razreda su razmatrali lik i djelo svete Majke Terezije. Ovu zaštitnicu siromašnih i nemoćnih pamtimo kao skromnu ženu u bijeloj haljini plavog obruba koja je čitav svoj život posvetila služeći onima kojima je pomoć najpotrebnija. Izvanredna žena albanskog porijekla ostat će zapamćena po svojim velikim djelima, ali i riječima koje su danas prisutne među nama više no ikada. Majka Terezija ime je koje povezujemo s dobrotom, humanošću i požrtvovnošću. Njezine riječi i djela ostali su zapamćeni i zapisani u povijesti.  Majka Terezija 2003. je godine proglašena blaženom, a 2016. godine svetom. Mudre misli i riječi ove izvanredne žene albanskog porijekla među nama su danas prisutnije no ikad. Upravo njezine poruke mira tjeraju na razmišljanje te da postanemo boljim ljudima, baš kao što je i sama Majka Terezija činila svoj čitav život. Poruke mira i njezin portret koje je izradio nadareni učenik IX. b. Josip Palameta krase naš pano u hodniku. Pano smo upotpunili i ručicama učenika I.-ih razreda s kojima smo razgovarali o miru i simbolima mira, golubom i maslinovom grančicom.

 

Mir počinje sa mirom u sebi, kako se mi unutra osjećamo, na koji način se ophodim prema sebi ali i na koji način komuniciramo s drugim ljudima. Važnost pravilne komunikacije kroz radionicu „Govor zmije i govor zirafe“ realiziran je u V.-im razredima. Naučili smo kako verbalna i neverbalna komunikacija utječu na kvalitetu odnosa među ljudima i kako na nenasilan način možemo iskazati svoj problem i riješiti ga.

Da se Dan mira može obilježiti i kroz sat matematike pokazali su učenici IX.-i razreda. Crtajući pravokutni koordinatni sustav dobili su određena slova i na kraju misli povezane s ovim datumom.  Učenici PŠ „Hodovo“ su također na različite načine, kroz radionice, likovnu kulturu,  razgovarali i oslikavali simbole mira.

I na kraju poruka ovog dana i ujedno početak mira neka bude svima nama „Dočekujte jedni druge s osmijehom jer je osmijeh početak ljubavi“ (Sv. Majka Terezija)